15.000 tons kommunalt affald

“Vores virksomhed, HRA, blev grundlagt i 1992 med de Olympiske Lege i Lillehammer. Vi ønskede at gå forrest med et godt eksempel som de “Grønne Olympiske Lege” og begyndte at kompostere fødevareaffaldet. Senere samarbejdede fem deponeringsanlæg om helt økologisk affaldssortering. Sådan startede HRA. Vores CarborexMS blev bygget i 2013. Vi nedbryder hvert år 15.000 tons affald fra flere kommuner. Efter den anaerobe nedbrydning af affaldet strømmer gassen gennem CarborexMS- og CNG-stationen. Lige efter anlægget har vi 14 påfyldningsenheder til vores lastbiler. De kører på denne gas hver dag.

“Det er nemt at drive. Det er plug and play”
Jan Reistad, driftsleder hos HRA Jevnaker

Ingen vand, ingen kemikalier

“Betingelserne i Norge er særligt krævende, da temperaturerne kan være på helt ned til -20 grader om vinteren. Derfor er løsninger med vand ikke en mulighed. Vi tog til Poundbury i England for at se det første kommercielle biogasopgraderingsanlæg, CarborexMS. Det var nyt, og derfor vidste vi ikke noget om membranernes levetid. Men vi blev hurtigt overbeviste, fordi anlægget hverken krævede kemikalier eller vand.”

carborex_ms   merkje_carborex_cng

CarborexMS: nemt at drive

“CarborexMS er nemt at drive. Jeg kan selv starte og stoppe det med et tryk på en knap. Skærmen inde i containeren viser oppetiden og anlæggets ydelse. Membranerne forarbejder 400 Nm3 i timen. Den producerede biometan komprimeres til 210 bar, og derfor er den ideel til vores lastbiler. Vi producerer grøn gas og CNG. Med dette anlæg er det hele muligt. HRAs lastbiler bruger 25 % af brændstoffet. De andre 75 % af produktionen sælger vi til Oslo-området.” (Flere eksempler på Carborex MS)

God service

“Hvad kan jeg sige om DMT? Jeg kan ikke komme i tanke om noget, som gik galt. I den tid vi forhandlede om dette projekt, var de hjælpsomme i alle aspekter. De havde et fantastisk team af unge teknikere, som samarbejdede med de lokale underleverandører under anlæggets opførelse. Det blev bygget på tre uger. Når noget ikke fungerer, så kommer hjælpen inden for fire timer, uanset hvad tid på dagen. Nej, jeg kan ikke komme i tanke om noget negativt.”

Go to: Product Description Carborex MS and Carborex CNG/ LNG